. .

Hexa - 12 hk

Fabrikant:

Sønderbloms Gjuteriaktiebolag
Sønderbloms Gjuteriaktiebolag produserte motorer i Eskilstuna fra omkring 1885 til 1920. Da ble de oppkjøpt av Nya Luth & Roses Elektriske AS.

Byggested: Eskilstuna, Sverige
Byggeår: Sannsynligvis i 1910 eller 1911
Virkemåte: Stasjonær 2-takts glødehodemotor / oppfyringsmotor
Historie:

Torjus Aasarød fra Åserød i Sandsfjorden solgte motoren til Kystkultursamlingen og han forteller følgende:

«Jeg kjøpte motoren i 1954 av Paul Lofthus i Kvildal. Sammen med sønnen Lars Lofthus brukte han motoren til drift av sagbruket. Da de fikk innlagt strøm hadde de ikke lenger behov for den. På Åserød hadde vi ikke fått strøm enda. For kr 1000,- fikk jeg kjøpt den ‘slik den stod’. Jeg reiste til Kvildal og demonstrerte motoren og fraktet den med eget fartøy fra Sand til Åserød. Her ble den montert på sagbruket mitt.»  Torjus brukte motoren frem til 1957 da han fikk innlagt strøm.

Kystkultursamlingen kjøpte motoren i juni 2000 og betalte kr 2000 for den. Olav Bergsagel gikk med skøyta si til Åserød og hentet den. Vel framme i Tananger ble hele motoren med tilhørende utstyr skrudd fra hverandre for overhaling. Et av veivlagrene var brent og måtte istøpes med nytt kvitmetall. Dieselpumpen var defekt og nytt pumpestempel måtte dreies. Ellers var motoren svært skitten innvendig og en skikkelig rengjøring var nødvendig. Smøreapparatet fungerte ikke da pumpene var størknet og apparatet var fullt av skitt, vann og olje. To nye stempelfjører måtte dreies. Dette ble utført av Kystkultursamlingens folk. Til slutt ble hele motoren malt på nytt i riktige farger.

Hexa

 

Videoen nedenfor ble filmet på motordagen 2012. Olav Bergsagel t.v. og Tore Kristiansen som sveiver motoren i gang.