. .

Nøkk - 2-2,5 hk

Fabrikant:

Alda Motorfabrikk
Alda motorfabrikk ble opprettet i 1931 og hadde tilholdssted på Hundvåg i Stavanger. Det ble laget ca. 2500 Alda motorer. Motorproduksjonen ble avviklet i 1960 antakeligvis som den siste motorfabrikken i Rogaland.
Se også: Alda - 5 hk

Byggested: Hundvåg – Stavanger
Byggeår: 1957
Virkemåte: 4-takts bensinmotor, luftavkjølt
Historie:

Luis Kloster kjøpte motorer av Nils Bjørnevik i 1957. Motoren var da ny og montert i en færing. Luis Kloster og familien hadde båt og motor på Hundvåg og benyttet den til turer i området til 1969. Det var da en del problemer med motoren og fru Kloster forteller at når motoren var i ulage ble den kalt «Møkk». Motoren ble deretter pensjonert og har vært oppbevart i kjelleren hos familien Kloster på Stokka. Motoren er komplett med alle deler. Fru Kloster gav motoren til Kystkultursamlingen i mai 2011.

Orginalbrosjyren

Sammen med båten fikk vi også orginalbrosjyren som ble laget for motoren. Her kan vi lese:

Luftkjølt 2 - 21/2 hk firetaktmotor for båt og stasjonært bruk

For båt leveres motoren med fast eller reverserbar propell. Ved reverserbar propell har motoren en enkel og grei reversering fastbygd til motoren, slik at denne del blir stabil og tar liten plass. Motoren har reverserbar propellaksel med utvendig trust. Videre kan motoren leveres med «piIkstart» eller sveivstart etter ønske. Sveivstart er å foretrekke. Der er ved denne innretning kjede og utløsningskupling, slik at kjeden ikke roterer under gang.

Motoren har S.K.F. kulelager i veivakselen og startekuplingen. Motoren har lettmetall stempel og plasksmøring. Den kan leveres i lettmetall eller støpejern, men til båtbruk lages den helst i støpejern. Videre nevnes at motoren har svinghjulsmagnet og kortsluttningsbryter for stopp. På grunn av at motoren kan variere i turtall fra ca. 600 til ca. 2200 omdr./min. og på grunn av den fint regulerbare reversering kan motoren reguleres på hvilken som helst fart man ønsker på båten. Motoren er derfor særdeles velegnet for fiskebruk, men også ideell for småærends og turbåter.

Nøkk 2-2,5 hk - Brosjyre_Page_1 Nøkk 2-2,5 hk - Brosjyre_Page_2