Tananger tollstasjon
2023-02: Hans Ivar Sømme har skrevet om Tananger tollstasjon. Artikkelen ble publisert i Sola historielags årbok 2022. Artikkelen er i tillegg, etter avtale med forfatteren, publisert her.
|
  Tollstasjonen ligger på venstre side på vei ut til Melingsjøhuset |
Tananger havn var tidlig sentrum for mye handel og etter hvert ble det behov for en tollstasjon her. Til å begynne med bodde tollbetjenten i Stavanger og også på Myklebust. Men avstanden til havnen var et problem - det var ikke enkelt å følge med på hva som skjedde her når en ikke var til stede.
I dokumenter fra ca 1830 er det beskrevet at det var 27 loser i Bergen overlosdistrikt. Dette strakk seg sørover til Haaland prestegjeld. M.a.o lå Tananger helt i søre del av dette området. Ut fra antall loser, ser en at det har vært mye trafikk langs skipsleia. I Tananger ble det lastet fisk og hummer og ellers også losset varer som Kongen skulle ha avgifter av. I og med at tollboden lå i Stavanger var det nok ikke alle som rapporterte slik de skulle.
Den første kjente toller nevnt i forbindelse med Tananger er Jens Saxe Lindahl født 01.02.1723. Fra 01.01.1765 ble Lindahl utnevnt til "Visitør og Udhavnsbetjent" i Tananger. Han bodde på Myklebust men selv Myklebust var forholdsvis langt borte fra det travle og dynamiske livet i "Habn". Det ble derfor etter hver behov for å få et hus i Tananger hvor tolleren kunne bo. Da Andreas Køste i slutten på 1776 ble ansatt ble det gjort forsøk på å finne en bolig for ham i selve Tananger. Det var få boliger i Tananger og ingen var til leie. Køste fikk derfor flyttet huset sitt fra sitt tidligere hjemsted og satt det opp igjen i Tananger. "Køstehuset" stod ca 50m sør-øst for tollstasjonen. Det antas at det huset ble revet mellom 1905 og 1910.
 ca 1890 - Tollstasjonen i midten og Køstehuset til høyre. Foto - kilde: Knut Sømme |
|
 ca 1905: Tollstasjonen til venstre - Køstehuset til høyre. Foto - kilde: Knut Sømme |
 |
|
Tollernaustet og tollstasjonen sett fra Lianaustet |
|
Jens Saxe Lindahl gikk av med pensjon 01.01.1796. Fra sammen dato ble Daniel Friedrich Køste, født 1750, ansatt. Han var sønn til Andreas Køste. For Andreas var det helt umulig å få leie bolig. 15. juli 1797 ble første brevet sendt hvor det tas opp at det må bygges en bolig for tollbetjenten i Tananger. Offentlig saksgang var ikke superrask og først 5. mai 1798 ble det godkjent at det skulle bygges et bolighus for tollbetjenten i Tananger. Det ble så 20. juli 1798 underskrevet kontrakt om bygsling av hustomt på gården Meling til "oppførsel av Toldbetientbolig i Tananger". Boligen ble ferdig til innflytting i 1799/1800.
Tollstasjonen var i tollvesenets eie helt til tollstasjonen ble nedlagt 1. juli 1960. På den tiden var det Kristian Kristiansen (1) som var tollbetjent. Han hadde da vært toller i Tananger siden 8. april 1947, men flyttet inn i huset først i mai 1951. I mellomtiden gjennomgikk tollerboligen renovasjon, noen den sårt trengte etter at den i løpet krigen var brukt av tyskerne og hadde fått lite og dårlig stell.
Da tollstasjonen ble skulle nedlegges i 1960 ble den lagt ut for salg. I henhold til kontrakten hadde grunneier forkjøpsrett og den benyttet han seg av. Etter ca. 195 år gikk denne delen av Tanangers historie over i en ny fase.
Artikkelen er basert på informasjon funnet i boken "Tollere i krig og i fred, Stavanger tolldistrikt" av Kjeld Tønnesen.
(1) |
Kristian Kristiansen var sammen med sønnen Kjell ildsjelene bak Kystkultursamlingen. Allerede i 1970-årene startet de arbeidet med å samle gjenstander relatert til det maritime miljøet i Tananger.
|